Jan van Dongen, trad na het vervullen van zijn militaire dienst op 1 april 1957 op 21-jarige leeftijd in dienst van de gemeentepolitie Roosendaal en Nispen. Voor de eenjarige opleiding ging hij naar de politieschool in Zuid-Limburg. Omdat hij in 9 maanden zijn politiediploma behaalde werd hij al op 1 januari 1958 in vaste dienst aangesteld als agent. Hij begon natuurlijk bij de geüniformeerde dienst, maar doorliep nagenoeg alle afdelingen, met name de afdeling Zeden- en Kinderpolitie. De laatste jaren van zijn diensttijd gaf hij leiding aan de afdeling Parkeerpolitie. Hij verliet in de rang van adjudant de politiedienst in 1994.

Bij gelegenheid van zijn pensionering in 1994 ontving Jan van Dongen uit handen van burgemeester Marijnen de eremedaille in goud verbonden aan de orde van Oranje Nassau.

Dat jaar, 1994, was ook de eerste grote reorganisatie van de Nederlandse politie. In de toen doorgevoerde reorganisatie gingen de gemeentepolitie en de rijkspolitie op in de regiopolitie. Tot dat jaar was er rijkspolitie, voornamelijk in de kleinere steden en dorpen. De gemeentepolitie heeft in Nederland als organisatie bestaan tussen 1945 en 1993. Gemeenten met meer dan 25.000 inwoners kregen per definitie gemeentepolitie.

Jan ging dus niet alleen met pensioen maar hij nam, net als al zijn collega’s, afscheid van de gemeentepolitie Roosendaal en Nispen.

Dat werd niet door iedereen als prettig ervaren, omdat toch wel gevreesd werd dat de eigenheid van het Roosendaalse verloren zou gaan. Op initiatief van de nieuwe chef van het district Roosendaal, de heer Malcontent en een aantal Roosendaalse collega’s werd de vereniging Politie Senioren District Roosendaal opgericht. Na een tweede reorganisatie in 1998 werd het de vereniging Politie Senioren Roosendaal. Mede op initiatief van Jan werd de vereniging geformaliseerd bij notariële akte. De bedoeling van de vereniging was en is de onderlinge band tussen de collega’s, na pensionering, in stand te houden en elkaar te helpen waar nodig.

Jan was van 2005 tot april 2013 voorzitter van de vereniging.

Jan van Dongen kan gezien worden als historicus van het Roosendaalse gemeentepolitiekorps. Hij heeft diverse publicaties over de Roosendaalse politie op zijn naam staan.

Ter gelegenheid van de opening van het vorige politiebureau aan de Nieuwstraat 4 te Roosendaal in november 1968, werd door Jan van Dongen een artikel met als titel; “De politie van Roosendaal en Nispen gedurende de laatste 100 jaar” geschreven. De inhoud van dit artikel wordt als inleiding gezien op de fotoreportage in de 10 fotoalbums over de gemeentepolitie. De link naar het artikel is via het contactformulier door onze leden aan te vragen bij de websitebeheerder.

Van zijn hand is ook de notitie “Herinneringen aan H. Stuitje” commissaris van politie te Roosendaal en Nispen van 1949 tot 1959. De link naar het artikel is eveneens via het contactformulier door onze leden aan te vragen bij de websitebeheerder.

Naast de gebruikelijke werkzaamheden als agent is Jan tijdens de eerste jaren van zijn loopbaan bij de gemeentepolitie ook veelvuldig opgetreden als chauffeur van de ambulance. In die tijd bestond de GGD nog niet en waren de ambulances gestationeerd op het politiebureau. Daar heeft hij in 2013 over geschreven “De gespreksnotitie Ambulancevervoer” Deze is eveneens via het contactformulier door onze leden aan te vragen bij de websitebeheerder.

Een bijzondere vermelding mag ook wel zijn het schrijven - samen met medeauteur M.G.H. Hendriks – van het boek “Wat goed dat er politie is”. Over politiezorg: - toen - thans - toekomst in Roosendaal en Nispen' (1992).

Verder heeft hij voor de Heemkundekring Roosendaal, “De Vrijheijt van Rosendale”, een aantal artikelen geschreven. Hij heeft een groot aantal jaren een kroniek gemaakt over wat er 100 jaar geleden in de gemeente Roosendaal gebeurde. In het gemeentearchief zocht hij dan naar diverse stukken en snuffelde ook in oude kranten.

Met het overlijden van onze oud-collega, medeoprichter, oud-voorzitter en lid van onze vereniging verliezen wij een onderlegde collega met hart en warmte voor zijn werk en voor zijn medemens. Hiermee is ook een vraagbaak voor ons over de oude gemeentepolitie Roosendaal en Nispen stilgevallen. Wij houden vele goede en mooie herinneringen aan hem over en wensen zijn familie sterkte met het verlies.