Overlijdensverzekering ACP
Een nabestaande van een oud-collega mailde op 14 april 2013 hetvolgende:
"Mijn vader was lid van St Michael, vanaf 1946/47 en later ACP tot zijn overlijden per februari 2013. Tot naar ik begrijp en kon achterhalen betaalde hij contributie t/m 2009, waarin begrepen de verzekeringskosten van deelname aan deze collectieve verzekering.
Uit zowel het inschrijfbewijs van St. Michael alswel het latere "Certificaat" van het ACP, blijkt dat er bij Concondia, UBO verzekeringen en AXENT, deze collectieve verzekering is ondergebracht, je kunt het ook herverzekeren noemen. Kortom de leden van het ACP nemen "gewoon" deel aan een collectieve verzekering, in weerwil van de namens het ACP door dhr. van der Pal inmiddels kenbaar gemaakt standpunt dat er geen sprake is van een verzekering. Dit laatste weerspreekt hij overigens weer in andere correspondentie door te stellen dat het ACP verzekerd is, waaraan/waardoor mijn vader daaraan geen rechten kan ontlenen.
Ook dit is opmerkelijk. Immers als, zoals uit het oude inschrijfbewijs en het certificaat blijkt, de leden van het ACP zijn ingeschreven als deelnemer in een collectieve polis en dus door premiebetaling er geen te dekken risico (meer) is voor het ACP, dan snap ik het argument van de heer van der Wal niet, dat de accountant van het ACP kritische vragen heeft gesteld over de betaalbaarheid van de ZNB regeling. Flauwe kul natuurlijk als dit risico "gewoon" verzekerd is zoals uit de certificaten en inschrijfbewijs blijkt.......
In het geval van mijn vader is daaraan (1946/2010) 64 jaar premiebetaling via zijn contributie aan voorafgegaan. Het moge dan zo zijn dat op enig moment het ACP geen premie's meer afdroeg aan een verzekeringsmaatschappij, dit is tientallen jaren echter wel het geval geweest. Veel van dit soort verzekeringen zijn na 25 of 30 jaar dan ook premievrij.....
Ik heb na de afwijkende reactie van het ACP toen navraag gedaan bij de rechtsopvolger van Concordia; REAAL in Alkmaar. Ik heb daarin het ACP en de reactie van het ACP niet ter sprake gebracht. In een daaraan voorafgaand telefonisch contact vond de klantmanager van Reaal in hun computerbestanden de (collectieve) polis onder nummer 192500 II. Zij adviseerde mij een afschrift toe te zenden, waarop er daar iemand in de archieven zou duiken.
Een week later ontving ik een brief (onder vermelding van het betreffende polisnummer) en de uitbetaling van € 454.
Tot slot; naar ik begrijp is vanaf 1946 tot 1958 de regeling Zorg Nagelaten Betrekkingen uitgevoerd rechtstreeks tenlaste van de contributie. Vanaf 1958 is er concreet f. 0,80 per maand betaald door verhoging van de contributie met dit bedrag per lid en nogmaals f 0,80 per deelgerechtigde deelnemers. (Zie daarvoor de art. 7, 8 en 9 van het bewijs van inschrijving), waaruit nog eens overduidelijk blijkt dat er sprake is van een "verzekering" al is het collectief. Opgemerkt moet nog worden dat dit soort verzekeringen dus in het algemeen na 30 jaar, premievrij werden. Dus zelfs bij het beëindigen van de regeling Zorg Nagelaten Betrekkingen zouden de oudere deelnemers die aanspraak moeten kunnen hebben.
.... Valt nog op te merken dat REAAL wegens twee andere eigen polisjes van mijn vader, al beschikte over een verklaring van overlijden, een verklaring van erfrecht en een afschrift van de rekening waarop moest worden uitbetaald.
.... Ik ben nietemin en zo nodig bereid mondeling/telefonisch e.e.a. te bespreken desgewenst.
Het is en blijft voor een Vakbond een zeer onvolkomen verhaal op een dergelijk tevens stiekeme wijze zonder enige vorm van overgangsrecht, voor tenminste de oudere leden, die meer dan 30 jaar betaald hebben. (Een afbouw in 10 jaar met € 30 per jaar, vanaf 2010 en een aan ieder lid persoonlijk gerichte brief zou meer passen bij een zorgvuldig handelende Vakbond, nu lijkt het meer op schijnheilige "gereformeerde" streken.
met vriendelijke groet
Jan de Groot
Adres en telefoonnummer
bij de webmaster bekend